Direct zelf besparen, het kan!

Het is tijd om je plannen te realiseren en de verduurzamende maatregelen uit te voeren of uit te laten voeren! In de tussentijd kun je er zelf alvast voor zorgen dat je direct gaat besparen. Dit kun je namelijk via heel veel verschillende maatregelen, helemaal zelf, thuis waarmaken. Benieuwd? Lees hieronder verder! 

Thuis zelf besparen


1. Zet de thermostaat 1 graad lager

Een graad lager betekent automatisch dat je minder hoeft te stoken. Waar 20°C eenprima temperatuur is, betekent dat ook dat je kachel de temperatuur flink op moetstoken. 19°C scheelt jouw kachel, en dus jouw portemonnee een flinke duit! Je bespaarthier ongeveer 120m3 mee per jaar! 1m3 gas kost in 2022 rond de € 3,95! Reken maar uit dat je 474 euro per jaar bespaart!

2. Verbruik minder douchewater

Door korter en minder vaak te douchen verbruikt u en minder water en minder gas of elektra (bij een elektrische boiler) .

3. Verwarm alleen de ruimtes waar je vaak bent

Waarom staat de kachel aan op de slaapkamer? Of zelfs in de badkamer? Of misschien heb je wel een halletje in huis waar een kachel staat te loeien. Bedenk goed waar je de meeste tijd doorbrengt. Schakel de kachel in de overige ruimtes uit! Het verwarmen van ruimtes waar je toch niet komt is zonde van je geld. Besparing € 300,- per jaar, door een klein beetje minder gas verbruik.

4. Voorkom sluipverbruik

Sluipverbruik is het verbruiken van energie als een elektrisch apparaat niet wordt gebruikt, in stand-by modus staat of uit staat. Het voorkomen van sluipverbruik kan je al snel 6 tot 8 procent aan stroom besparen op je energierekening. Voor een gemiddeld huishouden kan dat oplopen tot meer dan 200 euro per jaar. De grootste sluipverbruikers zijn: elektrische boilers, computers, TV-decoder met hardeschijf, koffiemachines en internetmodems.

Hoe kun je sluipverbruik voorkomen?
Gebruik een stekkerdoos met aan/uitknop. Die kun je dan eenvoudig uitschakelen als je geen gebruik maakt van deze apparaten. Hetzelfde geldt voor apparatuur van je televisie en audiosysteem. Een standby-killer met charge stop schakelt na gebruik automatisch de stroom binnen 4 of 8 uur af. Dit is vooral handig bij apparaten die opladen

5. Dicht spleten en kieren

Wanneer het tocht in uw huis voelt dat niet comfortabel aan. U bent dan vaak geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten. Uiteraard gaat u hierdoor meer energie verbruiken, maar uw huis voelt door de tocht nog steeds niet aangenaam aan. Wat daarom beter werkt, is het dichten van spleten en kieren in uw huis. Eenvoudige manieren zijn het toepassen van tochtstrips bij ramen en deuren. Soms komen er naar verloop van tijd kieren bij een kozijn, dat is te verhelpen door het dicht te kitten

6. Vervang lampen voor LED verlichting

Zelfs als de gloeilamp of halogeenlamp nog goed werkt, is het slim om deze te vervangen. De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, maar toch is deze makkelijk terugverdient. Een LED lamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Daar komt nog eens bij dat een LED lamp veel langer mee gaat, tot wel 9x langer dan een gloeilamp. Hierdoor hoef je niet steeds een nieuwe lamp te kopen en daarmee spaart u zowel uw portemonnee en het milieu. Er zijn in alle vormen, maten en tinten LED lampen te verkrijgen, zo is er altijd eentje die bij u past. Wanneer u de ruimte verlaat, doe het licht dan uit.

7. Installeer een radiatorventilator

Met een radiatorventilator kun je warme lucht van je radiator sneller en beter verdelen. Je huis wordt hierdoor sneller warm en dat scheelt energie. Je verwarming hoeft namelijk minder lang te branden. Je bespaart hierdoor tot 22% op je gasverbruik.

8. Inregelen CV-ketel

Het instellen van de radiatoren heet 'waterzijdig inregelen'. Hierna stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om de ruimte goed te verwarmen. De warmteverdeling tussen de radiatoren wordt beter. Bij een slechte verdeling zijn bepaalde kamers te warm of te koud vergeleken met de rest van je huis. Het kan ook je energiegebruik met 5% tot soms wel 15% verlagen. Zet je nu de thermostaat in de woonkamer extra hoog om je werkkamer te verwarmen? Dan is de besparing met waterzijdig inregelen het grootst.

Het inregelen dient door een vakkundig installateur te gebeuren. Met de SEEH-subsidie krijg je € 90 terug als je het verwarmingssysteem waterzijdig laat inregelen door een erkend installateur. Meer informatie over beschikbare subsidies krijgt u van energieadviseur Kees Guijt.

9. Radiatorfolie plaatsen

Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren. Door radiatorfolie toe te passen kan de warmtestraling aan de achterkant met 75 tot zelfs 95 procent verminderd worden, afhankelijk van het soort radiatorfolie en de plaatsing ervan. De folie houdt warmte binnen en is goedkoop in aanschaf.

10. Vervang de oude koelkast of vriezer

Vooral de 2 e koelkast of vriezer in de bijkeuken of schuur kan een energieslurper zijn. Zet de vaatwasser en wasmachine alleen aan als ze vol zitten. Daar staat tegenover dat een te volle wasmachine ook weer niet goed is en minder schone was zal opleveren.

Hulp nodig?